Search

Uw beweging is onze zorg

Alles over orthopedie

Wat is orthopedie?

Orthopedie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’. Dit bestaat uit alle spieren, banden, botten, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. De oorsprong van de naam komt van het oud-Griekse ‘orthos’ (recht) en ‘paedos’ (kind) en voert terug op het recht laten groeien van kinderen.

Orthopedie is dan ook een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen zoals botbreuken, een dwarslaesie, uw schouder uit de kom, sportletsel, een gescheurde enkel- of knieband of artrose.

Maar liefst een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat te maken met klachten aan spieren of gewrichten. Wanneer u pijn heeft bij het bewegen of minder soepel beweegt kunt u een bezoek brengen aan uw fysiotherapeut of huisarts. Zij kunnen u vervolgens doorverwijzen naar het Reinier Haga Orthopedisch Centrum voor een afspraak met een orthopeed.

Wat doet een orthopeed?

Een orthopeed, oftewel een orthopedisch chirurg (of orthopedist), richt zich op het verminderen van uw pijn en helpt u om weer gemakkelijker te kunnen bewegen. Hiervoor kunnen onze orthopeden ook samenwerken met andere behandelaars zoals een fysiotherapeut of een reumatoloog.

Een orthopeed houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat, inclusief de wervelkolom. Het vakgebied van de orthopedisch chirurg strekt zich uit van aangeboren afwijkingen (zoals klompvoetjes of heupdysplasie) tot afwijkingen aan het steun- en bewegingsapparaat die op latere leeftijd tot uiting komen (zoals artrose of collumfracturen). Aan het vervangen van gewrichten als de heup en knie heeft de orthopedie voor een deel haar bekendheid te danken. Maar dit is slechts een onderdeel van het brede vakgebied van de orthopeed.

Al onze orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in één of meerdere gewrichten. Daardoor wordt u altijd geholpen door een echte expert.

Met welke klachten gaat u naar een orthopeed?

Wanneer u pijn heeft aan uw spieren, botten of pezen, gaat u eerst naar de huisarts of fysiotherapeut. Als uw huisarts of fysiotherapeut uw klachten niet zelf kan behandelen, kan u doorverwezen worden naar ons orthopedisch centrum. Ons team van orthopeden kunnen u helpen bij:

  • Pijn in spieren en pezen: bijvoorbeeld een spierscheurtje of sportblessure;
  • Botklachten: bijvoorbeeld een breuk, osteoporose of klompvoetjes bij baby’s
  • Klachten aan gewrichten: bijvoorbeeld slijtage (artrose) of pijn van uw meniscus
  • Klachten aan uw gewrichtsprothese: bijvoorbeeld pijn, stijfheid of instabiliteit
  • Rugpijn met in sommige gevallen uitstraling naar de armen of benen.

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.