Zoek

Uw beweging is onze zorg

(Boven)arm & elleboog

De bovenarmspier is een tweekoppige spier, die zorgt voor beweging van de elleboog, zowel van buiten en naar binnen en voorwaartse beweging van de bovenarmspier is een driekoppige spier aan de voorzijdezijde van de bovenarm, die zorgt voor extensie van de onderarm. De lange kop, die aanhecht op de schouderblad, zorgt naast extensie ook voor beweging van de arm

De elleboog is een scharniergewricht, dat in de keten van de arm (hand, elleboog, schouder) die ons bijvoorbeeld in staat stelt de hand naar de mond te brengen. Behalve deze scharnierbeweging kan de onderarm een draaibeweging maken, zodat we de handpalm naar boven of beneden kunnen draaien. Het spaakbeen en de ellepijp draaien ten opzicht van elkaar. Deze rotatiebeweging is een combinatie van bewegingen van een gewricht in de pols en in de elleboog.

Elleboogklachten en elleboogpijn

Uw elleboog verbindt uw bovenarm met de onderarm. De elleboog zorgt dat uw arm kan strekken (extensie) en kan buigen (flexie). Dagelijks gebruikt u uw elleboog bij zaken als eten, fietsen en uzelf aankleden. Klachten aan de elleboog kunnen het dagelijks leven flink belemmeren.

De meest voorkomende elleboogklachten zijn de tennisarm en de golferselleboog. Bij een tennisarm is de buitenste elleboogknobbel geïrriteerd. Hier zitten de onderarmspieren aan uw elleboog vast. Deze spieren gebruikt u voor strekken van de hand en vingers. Het kan pijn doen wanneer u uw hand dichtknijpt, uw pols naar achteren buigt en uw onderarm naar buiten draait. Bij een golfersarm zit de irritatie op de plek waar de onderarmspieren aan uw elleboog binnenste elleboogknobbel vastzitten. Het kan pijn doen wanneer u uw hand dichtknijpt, uw pols naar voren buigt en uw onderarm naar binnen draait. Bijvoorbeeld bij golfen. Ook druk op de binnenste elleboogknobbel is pijnlijk. De pijn kan uitstralen in de onderarm. Bij klachten aan uw elleboog is een operatie (artroscopie) soms een goede oplossing. Om de problemen te verhelpen, maar ook om te kijken waar de pijn vandaan komt.

Veelvoorkomende klachten aan de arm en ellenboog

  • Golfersarm (epicondylitis medialis);
  • Tennisarm (epicondylitis lateralis);
  • Stijve elleboog;

Elleboogspecialisten van het RHOC

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.