Search

Uw beweging is onze zorg

Folders

Wetenschappelijk onderzoek

In het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) vinden we wetenschappelijk onderzoek belangrijk. Ook u kunt bij uw bezoek of behandeling in het RHOC gevraagd worden om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Daarom leggen we in deze folder uit waarom we onderzoek belangrijk vinden en welke soorten onderzoek we doen.

Lees folder >>

Vrijheidsbeperkende interventies

Soms kan een patiënt door ziekte, delier ernstig verward of onrustig worden. Het gevolg kan zijn dat het nodig is om de bewegingsvrijheid van de patiënt te beperken, om zo de patiënt te beschermen tegen letsel. We noemen dat vrijheidsbeperkende interventies.

Lees folder >>

Vastzetten middenvoet (Lisfranc artrodese)

In samenspraak met de orthopedisch chirurg is besloten één of meerdere gewricht(en) in de middenvoet vast te zetten. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna. Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Lees folder >>

Transferbureau

U heeft een medische behandeling in ons ziekenhuis ondergaan. Het moment waarop u niet langer meer in het ziekenhuis hoeft te blijven is in zicht. Soms heeft u na het ontslag meer zorg nodig dan uw familie of andere betrokkenen u kunnen bieden. U kunt dan gebruik maken van professionele zorg thuis of in een instelling.  Om u te helpen de zorg na uw ontslag goed te organiseren, gebruikt het Reinier Haga Orthopedisch Centrum het transferbureau.

Lees folder >>

Totale heupprothese

In samenspraak met de Orthopeed is besloten bij u een heupprothese te plaatsen. Een heupprothese kan de oplossing zijn als u last heeft van heupartrose (versleten heup), van een dijbeenhalsbreuk of van een verstoorde doorbloeding van de heupkop (avasculaire heupkopnecrose). In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de heupoperatie en het herstel erna. Ook leest u over hulpmiddelen en eventuele aanpassingen thuis.

Lees folder >>

Slijtage in het AC-gewricht

Er is slijtage vastgesteld van het AC-gewricht. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna. Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Stel deze dan gerust aan uw behandelend arts.

Lees folder >>

Rooming-in bij volwassen patiënten

Uw familielid of vriend(-in) is opgenomen op een van de verpleegafdelingen van HMC. De verpleegkundige heeft met de patiënt en u besproken dat het fijn zou zijn als u wat vaker aanwezig zou kunnen zijn in het ziekenhuis. Dit kan beteken dat u ruimere bezoektijden krijgt, aanwezig bent bij de maaltijden of overnacht bij uw naaste. Dit vaker aanwezig zijn bij uw naaste noemen we rooming-in.

Lees folder >>

Rekoefeningen bij fasciitis plantaris

De komende drie maanden vragen wij u drie keer per dag een aantal rekoefeningen uit te voeren van uw voetpees en achillespees. Wij vragen u alle onderstaande oefeningen ‘s ochtends voor of direct na u opstaat te doen, ‘s middags en ‘s avonds. Daarnaast raden wij u aan ook de voetpees te rekken nadat u langere tijd heeft gezeten of gelegen.

Lees folder >>

Polikliniek Geriatrie

Binnenkort gaat u naar de polikliniek geriatrie in het LangeLand Ziekenhuis. In deze folder vindt u informatie over de geriatrie en praktische informatie over bezoek aan onze polikliniek.

Lees folder >>

Platvoetcorrectie

In samenspraak met de orthopedisch chirurg is besloten uw platvoet te corrigeren. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna.

Lees folder >>

Oefeningen heuprevalidatie

Deze informatiefolder bevat oefeningen ter bevordering van het herstel van uw heup. Hierin vindt u een aantal adviezen en oefeningen, in aanvulling op de informatie over de behandeling die u al heeft gekregen.

Lees folder >>

Hoogstand van het sleutelbeen (AC-stabilisatie)

Er is sprake van een hoogstand van het sleutelbeen. Daarom heeft u in overleg met de orthopedisch chirurg besloten om dit te herstellen. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna. Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Stel deze dan gerust aan uw behandelend arts.

Lees folder >>

Hamerteencorrectie

In samenspraak met de orthopedisch chirurg is besloten uw hamerteen te corrigeren. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna.

Lees folder >>

Enkelprothese

In samenspraak met de orthopedisch chirurg is besloten bij u een enkelprothese te plaatsen. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna.

Lees folder >>

Delier – Acuut optredende verwardheid

U, uw partner of iemand uit uw naaste omgeving, is opgenomen in het Orthopedisch centrum vanwege een operatie. Er blijkt sprake te zijn van een plotseling optredende verwardheid: een delier. In deze folder leest u wat er met de patiënt aan de hand is en wat u kunt doen.

Lees folder >>

Corticosteroïdeninjectie in een gewricht

Uw behandelend orthopeed heeft u tijdens uw bezoek in het Orthopedisch centrum een corticosteroïdeninjectie gegeven. In deze folder kunt u nalezen wat het effect en eventuele gevolgen kunnen zijn van een corticosteroïden behandeling. 

Lees folder >>

Behandelwijzer bij opname

U heeft, samen met uw orthopedisch chirurg, besloten over te gaan tot operatie. Via deze behandelwijzer informeren wij u over diverse momenten rondom de operatie en opname.

Lees folder >>

Anesthesie

U krijgt binnenkort een behandeling en/of operatie waarvoor u een vorm van verdoving (anesthesie) nodig heeft. U krijgt deze verdoving van een gespecialiseerde arts, een anesthesioloog. In deze folder vindt u uitleg over de verschillende vormen van anesthesie en de gang van zaken. 

Lees folder >>

Proximale rij carpectomie (PRC)

Een proximale rij carpectomie is het verwijderen van de eerste rij handwortelbotjes (scaphoideum, lunatum en triquetrum) uit de pols. Dit zijn de handwortelbotjes (polsbotjes) die het dichtst bij de onderarm liggen en hiermee een gewricht vormen.

Lees folder >>

De behandeling van duimbasis artrose

Duimbasis artrose is slijtage van het gewricht aan de basis van de duim, het CMC-1 gewricht. Het duimbasis gewricht heeft een zadelvorm en wordt gevormd door een handwortelbotje (os trapezium) en het middenhandsbeen (os metacarpale) van de duim.

Lees folder >>

Artrose van de hand en pols

Deze folder bevat algemene informatie over klachten en behandeling van artrose van de hand en pols. Het is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Algemene informatie kan niet compleet zijn en kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie, per persoon kan de situatie net anders zijn dan hieronder beschreven.

Lees folder >>

Pijn aan de zijkant van de heup

Pijn aan de zijkant van uw heup komt meestal door een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees en is vaak het eerst als u loopt of op uw heup ligt. De pijn kan vanzelf overgaan maar soms ook maanden duren. In deze folder vindt u informatie over de klachten en mogelijke behandelingen.

Lees folder >>

Kijkoperatie (arthroscopie) aan de knie

U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een kijkoperatie van de knie krijgt.
Knieproblemen kunnen wij in een deel van de gevallen behandelen met een operatie die veel minder ingrijpend is dan vroeger. Deze operatie noemen we een arthroscopie of kijkoperatie. In deze informatie kunt u lezen wat deze ingreep precies inhoudt, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en waar u rekening mee moet houden na de operatie.

Lees folder >>

Mako Totale Heupprothese

U hebt met uw orthopedisch chirurg gepraat over uw heuppijn en hebt besloten om de aanbeveling van uw chirurg ter harte te nemen om een Mako-robotarm geassisteerde totale heupprothese (THP) te ondergaan. Een Mako-totale heupprothese is een optie voor volwassenen die last hebben van een degeneratieve gewrichtsziekte met of zonder ontstekingsreactie. Deze folder is bedoeld om u meer inzicht te geven in hoe u zich daarop moet voorbereiden en wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de operatie om uw heup te vervangen.

Lees folder >>

Klacht, suggestie of niet tevreden?

We doen er alles aan om u tijdens uw verblijf zo goed mogelijk te verzorgen, behandelen en begeleiden. Maar het kan voorkomen dat u toch niet tevreden bent over onze zorgverlening. We horen graag van u wat er beter kan, zodat we de kans krijgen om naar een oplossing te zoeken.

Lees folder >>

Kalkafzetting in de schouderpees (Barbotage)

Er is een kalkafzetting in een pees rondom uw schouder vastgesteld. In samenspraak met de orthopedisch chirurg is besloten de kalkafzetting aan te prikken. Het doel van de behandeling is dat de kalk daarna vanzelf oplost. Daardoor verdwijnen op termijn de pijnklachten. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over deze behandeling.

Lees folder >>

Schouder uit de kom: kijkoperatie (Bankart repair)

Uw schouder gaat (soms meermaals) uit de kom. Daarom heeft u in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw schouder te laten stabiliseren. Dit gebeurt via een kijkoperatie. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna.

Lees folder >>

Schouder uit de kom: botblok-operatie (Latarjet)

Uw schouder gaat (meermaals) uit de kom. Daarom heeft u in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw schouder te laten stabiliseren. Dat doen wij door een botblokje met de daaraan vastzittende pees te verplaatsen. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over deze operatie, de voorbereidingen en het herstel erna.

Lees folder >>

Schouderprothese

In samenspraak met de orthopedisch chirurg is besloten een schouderprothese te plaatsen. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna.

Lees folder >>

Scheur in de schouderpezen (cuff-repair)

Er is een scheur vastgesteld in een of meerdere pezen rondom uw schouder. Daarom heeft u in samenspraak met de orthopedisch chirurg besloten deze te hechten (cuff repair). In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie, de voorbereidingen en het herstel erna.

Lees folder >>

Afgescheurde voorste kruisband

Bent u fors door de knie gegaan met sporten of heeft u al langer een wankel gevoel van de knie? De kans is groot dat uw voorste kruisband niet meer goed functioneert.
De voorste kruisband zit binnen in de knie en verbindt het bovenbeen met het onderbeen. Deze kruisband zorgt ervoor dat uw onderbeen niet naar voren kan zakken tijdens het buigen.

Lees folder >>

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.