Kunststof en gipsverband
Inleiding
U ontvangt deze informatie, omdat u een kunststof of gipsverband heeft gekregen.
Dit gips ondersteunt uw lichaam en biedt rust aan uw geblesseerde arm, been, voet of rug. Het gips is nodig om het herstel te bevorderen, maar het geeft in het dagelijks leven af en toe overlast. Zo gaan sommige handelingen lastiger; u kunt ook last krijgen van jeuk of andere hindernissen.
In deze informatie geven wij u tips en spelregels hoe u het beste kunt omgaan met het kunststof of gipsverband. Hierna leest u eerst een algemene uitleg over de soorten gips.
Tips en leefregels
Gips beperkt uw bewegingsvrijheid. Dat is uiteraard vervelend. Maar met de volgende tips en leefregels heeft u zo weinig mogelijk overlast en verkleint u de kans op complicaties.
Houd uw gips droog
Gips kan niet goed tegen water. Neem daarom voorzorgsmaatregelen als het gips nat kan worden. Dek bijvoorbeeld het gips volledig af tijdens het douchen. U kunt speciale douchehoezen kopen bij uw apotheek. Ook via internet zijn douchehoezen te bestellen: www.lomedshop.nl
Voorkom zwelling: houdt uw arm of been omhoog
Vooral kort na het breken/blesseren van uw arm, been of ander lichaamsdeel ontstaat veel zwelling. Hierdoor kunt u een bekneld gevoel krijgen. Sommige mensen krijgen na het aanleggen van nieuw gips het gevoel van een strakzittend verband.
Gips om uw (onder)arm
Houd uw pols hoger dan uw elleboog. Dit kunt u overdag het makkelijkste doen door een mitella of sling te dragen. Leg ’s nachts uw arm op een kussen.
Gips om uw (onder)been
Zorg dat uw voet op harthoogte ligt. Dit betekent dat uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie weer hoger ligt dan uw heup. Dit kunt u doen door overdag uw been op (gestapelde) kussens te leggen. ’s Nachts kunt u het voeteneinde van uw matras met kussens ophogen.
Houd het gips heel
Gips bepaalt grotendeels het succes van uw behandeling. Wees dus voorzichtig en laat het gips niet kapotgaan. Mocht dit toch gebeuren, neem dan direct telefonisch contact op met de gipskamer. Doe dit ook als een gipsaanpassing nodig is.
Beweeg uw gewrichten
Ondanks de beperkingen van het gips is het belangrijk zo veel mogelijk uw gewrichten te blijven bewegen.
Bij armletsel
Beweeg zoveel mogelijk uw schouder en/of elleboog.
Strek en buig volledig uw vingers die niet in het gips zitten.
Bij beenletsel
Beweeg uw heup, knie, enkel en tenen. Span uw (boven)beenspieren aan door het been gestrekt te heffen.
Wat te doen bij jeuk?
Hoe verleidelijk ook als u jeuk hebt, steek niets tussen uw huid en het gips. Bij jeuk of irritatie kunt u het beste gebruikmaken van een anti-jeuk spray (Castblast). Ook kan de koude lucht van föhn of stofzuiger verlichting geven. Stop zeker geen breinaald tussen het gips en uw ledemaat!
Wat te doen bij te strak gips?
Veel mensen hebben het gevoel dat het gips hun arm of been afknelt. Of er echt sprake is van beknelling kunt u op drie manieren testen:
1. Controleer de doorbloeding
Dit doet u door op een nagel te drukken. Uw nagel is normaal roze en wordt witter bij indrukken. Als u de nagel vervolgens weer loslaat, kleurt deze weer roze. Blijft uw nagel na loslaten echter wit, neem dan contact op met de gipskamer.
2. Controleer de zenuwgeleiding
Raak uw teen of vinger aan. Voelt u de aanraking? Dan is het goed. Heeft u geen gevoel meer in uw teen of vinger? Neem dan contact op met de gipskamer.
3. Controleer uw beweging
Een vermindering van beweging en kracht kan wijzen op een beknelling van een zenuw of bloedvat. Neem bij verstoring direct contact op met de gipskamer.
Zwelling van de vingers kan ook een uiting zijn van strak gips. Dit is vervelend, maar niet altijd spoedeisend. Als de bovenstaande controles goed zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken. Bij extreme zwelling kunt u telefonisch contact opnemen met de gipskamer.
Controleer drukplekken en/of wondjes
Een pijnlijke, branderig gevoel onder het gips kan een kenmerk zijn van een wondje. Als dit klachten geeft, neem dan contact op met de gipskamer.
Gebruik paracetamol tegen de pijn
Volg de instructies van uw arts over pijnmedicatie op. In algemene zin raden wij het gebruik van paracetamol aan. Dit is een pijnstiller zonder al te veel bijwerkingen. Hierbij is de maximale toegestane dosering zonder voorschrift van een arts voor volwassenen drie keer twee tabletten van 500 milligram per 24 uur. Wanneer dit onvoldoende pijnstilling biedt, kan extra pijnstilling nodig zijn. Neem hiervoor contact op met uw arts in ons orthopedisch centrum of uw huisarts.
Overige klachten en problemen
Als het kunststof of gipsverband is gebroken of veel te los is gaan zitten, waardoor het niet meer functioneert, maakt u telefonisch een afspraak met de gipskamer. Ook in geval van voortdurende pijn op één plaats of een schurend gevoel, neemt u met de gipskamer telefonisch contact op. Breng zelf géén wijzigingen aan in een kunststof of gipsverband.
Vliegen met gips
Voor het vliegen met gips gelden per maatschappij andere voorwaarden. Neem contact op met uw vliegmaatschappij en overweeg of u echt moet of wil vliegen. Vliegen kan de kans op trombose laten toenemen, zeker bij langere vluchten. Vaak vraagt de vliegmaatschappij om gips wat tijdens de vlucht in noodgevallen kan worden verwijderd, hierin kan de gipskamer in voorzien. Uiteindelijk ben u zelf verantwoordelijk voor de keuze om te vliegen; een zogenoemde fit-to-fly verklaring zoals veel maatschappijen vragen, verlegt deze verantwoordelijkheid nooit.
Wat te doen bij klachten
Als u klachten heeft met of van uw kunststof of gipsverband, neem dan telefonisch contact op met de gipskamer.
Onze bereikbaarheid
De gipskamer is op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar via het onderstaande telefoonnummer. Buiten deze tijden raden wij u aan uw huisarts te bellen.
In geval van spoed, dient u contact op te nemen of te overleggen met de Spoedeisende Hulp van het meest nabije ziekenhuis.
Contact
Heeft u na het lezen van de informatie uit deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de gipskamer van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum via 079 206 5506.