Uw beweging is onze zorg

Patiënteninformatie

Mako totale heupprothese

Inhoud

U hebt met uw orthopedisch chirurg gepraat over uw heuppijn en hebt besloten om de aanbeveling van uw chirurg ter harte te nemen om een Mako-robotarm geassisteerde totale heupprothese (THP) te ondergaan. Een Mako-totale heupprothese is een optie voor volwassenen die last hebben van een degeneratieve gewrichtsziekte met of zonder ontstekingsreactie. Deze folder is bedoeld om u meer inzicht te geven in hoe u zich daarop moet voorbereiden en wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de operatie om uw heup te vervangen.

Wat is een totale heupprothese?

Robotarm geassisteerde Mako-technologie kan worden gebruikt voor een totale heupprothese. Het is een chirurgische procedure voor patiënten die last hebben van een degeneratieve gewrichtsaandoening zonder of met ontstekingsreactie..

Een vorm hiervan, en eveneens de meest voorkomende, is artrose. Deze aandoening noemen we ook wel ‘degeneratieve artritis’, omdat deze slijtage veroorzaakt als gevolg van de afbraak van het kraakbeen en de botten. Bij artrose is het beschermende kraakbeen aan het uiteinde van het dijbeen versleten, wat ervoor kan zorgen dat lopen pijnlijk is doordat bot tegen bot aan schuurt.

Andere vormen van degeneratieve gewrichtsaandoening van de heup zijn:

  • Posttraumatische artritis
  • Reumatoïde artritis (RA)
  • Avasculaire necrose (AVN)
  • Heupdysplasie

Ter verlichting van de pijn als gevolg van artrose worden het door artritis aangetaste bot en beschadigde kraakbeen verwijderd en vervangen door heupimplantaten. Tijdens de operatie wordt het uiteinde van het dijbeen (femurkop) vervangen door een metalen steel en een kunstbal die wordt vastgezet aan de bovenkant van de steel. De heupkom (acetabulum) wordt in een metalen kom gezet die is gevoerd met een duurzame kunststof (polyethyleen). De femorale en acetabulumonderdelen samen vormen het kunstheupimplantaat dat is ontworpen om het heupgewricht te vervangen.

Zo werkt Mako-technologie

Vóór de operatie

Het begint allemaal met een CT-scan van uw gewricht die we gebruiken om een virtueel 3D-model van uw unieke anatomie te genereren. Dit virtuele model laden we in de software van het Makosysteem om zo uw persoonlijke operatieplan te creëren.

 

 

 

In de operatiekamer

Tijdens de operatie gebruikt uw chirurg de robotarm bij het voorbereiden van de heupkom en de plaatsing van het implantaat op basis van uw persoonlijke operatieplan. Het is hiervoor nodig een kleine extra incisie (snede) te maken over de bekkenkam. Hierdoor worden de pennen geplaatst waardoor het Makosysteem uw bekken kan herkennen. Deze pennen worden na de operatie weer verwijderd en de wond wordt uiteraard weer netjes gesloten.

Het Makosysteem maakt het ook mogelijk dat uw chirurg uw plan, indien nodig, tijdens de operatie kan aanpassen. Wanneer de chirurg het bot voorbereidt voor het implantaat, leidt het Makosysteem de chirurg door het voor gedefinieerde gebied en helpt te voorkomen dat de chirurg zich buiten de geplande grenzen begeeft. Dat zorgt voor een nauwkeurigere plaatsing en uitlijning van uw implantaat.

Na de operatie

Na de operatie stellen uw chirurg, de verpleegkundigen en fysiotherapeuten doelen met u op zodat u weer op de been komt. Ze zullen uw conditie en voortgang nauwlettend in de gaten houden. Uw chirurg kan samen met u een röntgenfoto van uw nieuwe heupprothese doornemen.

Print deze folder

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.