Uw beweging is onze zorg

Patiënteninformatie

Rooming-in bij volwassen patiënten

Inhoud

Uw familielid of vriend(-in) is opgenomen op de verpleegafdeling van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum. De verpleegkundige heeft met de patiënt en u besproken dat het fijn zou zijn als u wat vaker aanwezig zou kunnen zijn in het ziekenhuis. Dit kan beteken dat u ruimere bezoektijden krijgt, aanwezig bent bij de maaltijden of overnacht bij uw naaste. Dit vaker aanwezig zijn bij uw naaste noemen we rooming-in.

Aanleiding voor rooming-in

Er kunnen verschillende redenen zijn dat we u vragen om vaker aanwezig te zijn in het ziekenhuis. Uw naaste kan ernstig ziek, angstig en/of onrustig zijn. In deze en andere omstandigheden kan de aanwezigheid en ondersteuning van een vertrouwd persoon helpen om de onrust en angst te verminderen of draaglijker te maken. Het verpleegkundig team stelt in overleg met de patiënt (voor zover dit mogelijk is) en u vast of rooming-in kan bijdragen. Ook kijken we samen met u welke vorm het beste past bij uw eigen situatie en die van uw naaste.

Overleggen

Het is belangrijk om dagelijks te bekijken of rooming-in het gewenste effect heeft op uw naaste. Ook is het belangrijk om dagelijks te overleggen hoe het voor u is en wat uw en onze verwachtingen zijn. Rooming-in vergt namelijk veel meer van u dan een gewoon bezoek aan uw naaste. U heeft dit dagelijkse gesprek met de verpleegkundige die uw naaste verpleegt. Zorg dat u het rooming-in afwisselt met rustmomenten elders. Merkt u dat het desondanks te belastend voor u wordt? Bespreek dit dan met de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor uw naaste.

Overnachten bij uw naaste; wat zijn de afspraken

 • Er kan één persoon blijven slapen. U mag dit afwisselen met een ander familielid/vriend(-in).
 • Er zal een bed naast het bed van de patiënt worden geplaatst, waar u gebruik van kunt maken. Ook krijgt u linnengoed en handdoeken/ washandjes.
 • U kunt gebruikmaken van de badkamer en het toilet op de kamer van de patiënt.
 • U moet wel voor uw eigen toiletartikelen en nachtkleding zorgen. Ook is het belangrijk dat u medicijnen die u zelf gebruikt meeneemt naar het ziekenhuis.
 • De verpleegkundige blijft verantwoordelijk voor de zorg. Als dat gewenst is, zal zij u vragen om mee te helpen bij zorgtaken.
 • De verpleegkundige kan u ook vragen om even van de kamer af te gaan wanneer er zorgactiviteiten plaatsvinden.
 • Als uw naaste een onderzoek of behandeling moet ondergaan, overleg dan met de verpleegkundige of u daarbij aanwezig kan zijn.
 • De zorgverleners moeten hun werk kunnen doen. Daardoor kunnen ze niet altijd meteen uw vragen beantwoorden. Schrijf uw vragen op, zodat u er niet mee blijft zitten. Bij de verpleegkundige die dan die dag verantwoordelijk is voor de patiënt kunt u dan uw vragen stellen.
 • Houd rekening met de rust van uw naaste en de andere patiënten op de afdeling. Dit betekent onder andere dat u mobiel mag bellen, maar dat we u vragen om dit discreet te doen.
 • De privacy van alle patiënten op de afdeling is erg belangrijk. Houdt u hier rekening mee door eventuele instructies van de verpleegkundige of arts op te volgen.
 • Het is niet toegestaan om zonder toestemming vooraf foto’s en/of filmpjes te maken waarop medewerkers en/of patiënten zichtbaar zijn.

Eten en drinken

Faciliteiten

In het HagaZiekenhuis Zoetermeer, gelegen naast het RHOC, is een giftshop/restaurant aanwezig.

Hier kunt u tegen betaling iets eten of drinken. In het RHOC kunt u gebruikmaken van gratis wifi.

Aansprakelijkheid

RHOC is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van uw persoonlijke eigendommen. Laat daarom kostbare spullen bij voorkeur thuis.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd terecht bij een verpleegkundige van de afdeling.

Print deze folder

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.