Search

Uw beweging is onze zorg

Henk Noordzij dolblij met heupoperatie

Orthopediepatiënten zijn over het algemeen zeer tevreden met hun behandeling. Patiënt Henk Noordzij (70) spant hierbij wel de kroon: hij ervoer het krijgen van een nieuwe heup als een feestje!

Het verhaal begint acht jaar geleden. Toen kreeg Henk Noordzij een nieuwe rechterheup in een ander ziekenhuis. Dat viel hem niet mee: “Ik heb drie weken met krukken gelopen en héél veel pijn gehad. Wekenlang kon ik de trap niet op. Bovendien moest ik drie weken op mijn rug slapen met een stok tussen mijn benen. Daar word je kinds van hoor!”

Henk Noordzij in zijn kraam
Henk Noordzij in zijn kraam

Voorste benadering

Toen ook zijn linkerheup vervangen moest worden, hoopte hij op een prettigere ervaring. Uiteindelijk kwam hij bij orthopeed Aernout Langeveld terecht die gespecialiseerd is in het plaatsen van heupprotheses via de ‘voorste benadering’. Hierbij wordt de heup via de voorzijde van het gewricht geopend in plaats van via de achterzijde. Dit levert minder schade aan de spieren op en veroorzaakt minder pijn.

Lachen met de anesthesist

“Mijn linkerheup was nu ook versleten. Ik kon niet meer dan 50 meter lopen en ook mijn schoenen niet meer vastmaken. Dokter Langeveld heeft geregeld dat ik snel terechtkon voor een heupprothese. En dat is helemaal top gegaan! Het proces rondom de operatie heb ik ervaren als erg geruststellend. Ik werd heel gastvrij ontvangen, iedereen was even aardig. Er werd mij correct en netjes uitgelegd wat er ging gebeuren. In de operatiekamer stelde de anesthesist me heel erg op mijn gemak, daar heb ik zelfs nog mee gelachen. Wat dat betreft leek de operatie wel een feestje!”

IJsje

“Ik kreeg een ruggenprik en een roesje en heb van de operatie niet veel meegekregen. Ik werd wakker op de uitslaapkamer en daar schijn ik van alles geroepen te hebben. Weet ik niks meer van. Toen gaf de verpleegkundige me maar een ijsje. Daarna werd ik naar de verpleegafdeling gereden. Ook daar was iedereen heel aardig en dokter Langeveld vertelde me dat alles goed was gegaan. ‘U had gelijk, uw heup was helemaal versleten’, zei hij tegen me. Door de slijtage was mijn linkerbeen ook wat korter geworden dan mijn rechter. Tijdens de operatie zijn mijn benen weer even lang gemaakt. Ik heb hem een mooie bos bloemen beloofd.”

Mooi genezen

Na één nacht in het ziekenhuis mocht Henk alweer naar huis. Wel nadat hij aan de fysiotherapeut had laten zien dat hij weer trappen kon lopen. “Ik kreeg krukken mee voor het lopen, die zou ik volgens de dokter nog 14 dagen nodig hebben. Maar ik heb ze thuis vrijwel niet meer gebruikt. De tweede dag na de operatie kon ik alweer zonder krukken de trap op. En de pijn viel ook reuze mee; eigenlijk had ik alleen ‘s nachts wat pijn aan de wond. Elf dagen na de operatie ben ik weer een stukje gaan wandelen en morgen gaan de hechtingen eruit. De wond is mooi genezen en ik heb geen beperkingen of pijn meer. Wat mij betreft verdient iedereen hier een heel grote pluim!”

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.