Zoek

Uw beweging is onze zorg

Knie & onderbeen

Uw knieën en onderbenen krijgen tijdens uw leven veel te verduren. Door zwaar werk bijvoorbeeld. Maar ook door ouderdom (slijtage) of een intensieve sport. Een blessure of pijn aan de knie maakt lopen en bewegen lastig.

Het kniegewricht lijkt simpel: je kunt ermee buigen en strekken. Maar het is een complex gewricht dat kwetsbaar is voor letsels en slijtage. De knie bestaat uit drie botdelen: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Om de knie ligt een gewrichtskapsel. Buiten dit gewrichtskapsel heeft de knie 2 banden, die voor zijdelingse stabiliteit van de knie zorgen. Dit wil zeggen dat deze banden ervoor zorgen dat de knie niet naar links of rechts verschuift. Midden in de knie liggen de voorste en de achterste kruisband. Zij voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden bepaalde draaibewegingen tussen boven- en onderbeen. In de knie bevinden zich tussen het boven- en onderbeen 2 maanvormige schijfjes van zacht kraakbeen (de meniscus). Deze vangen schokken van de knie op en zorgen dat boven- en onderbeen in iedere stand goed op elkaar passen.

Alle beenderige componenten van boven en onderbeen en knieschijf zijn met een dikke, gladde laag kraakbeen bedekt, het is een elastische, rubberachtige structuur die als shockbreker fungeert in de gewrichten. Dit zorgt ervoor dat al deze structuren normaal gezien zacht en vlot over elkaar kunnen bewegen. De knieschijf zelf beweegt zich in een soort spoor in het bovenbeen. Dit is een soort bedding in kraakbeen die gevormd is vooraan het bovenbeen.

Knieklachten

Door de bouw en functie is het kniegewricht een zeer kwetsbaar gewricht. Door veel factoren kan het evenwicht tussenbelasting en belastbaarheid van de knie verstoord worden. Als de belasting hoger wordt dan de belastbaarheid ontstaan er klachten. Knieklachten ontstaan vaak geleidelijk, maar dit kan ook opeens gebeuren door een ongeluk of sportletsel.

Onze orthopeden zijn gespecialiseerd in knieproblemen. Gelukkig kunnen zij vaak iets aan uw klachten doen.

Veelvoorkomende klachten aan de knie en onderbeen

  • Beschadiging voorste kruisband;
  • Beschadiging achterste kruisband;
  • Beschadigde meniscus;
  • Beschadigd of abnormaal kraakbeen;
  • Versleten knie (knieprothese);
  • Pijnlijke of instabiele knieschijven;
  • MPFL Plastiek;

Kniespecialisten van het RHOC

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.