
De totale wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen. De wervels zijn als het ware opeengestapeld en worden onderling verbonden door de facetgewrichten die zorgen voor beweeglijkheid van de rug. Binnen de wervels bevinden zich bewegingssegmenten. Deze bestaan uit 2 aangrenzende wervels met daartussen een tussenwervelschijf. Deze schijf (discus) bestaat uit een bindweefselring met daarin een zacht binnen gedeelte dat bestaat uit een gelatineuze massa. De tussenwervelschijf zorgt voor verbinding van de wervels en functioneert als een soort ‘schokbreker’. Aan elke wervel zit een wervelboog vast. De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggenmerg verloopt. Tussen elke 2 wervels komt er aan weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg tevoorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel. Spieren, banden en pezen helpen om de wervelkolom overeind te houden.
Nek- en rugklachten
Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen in onze Westerse wereld. Men schat dat 80 – 90 procent van de mensen op enig moment in het leven wel eens een episode van rugpijn doormaakt. Nek- en rugklachten komen dus veel voor. Voor veel klachten is geen oorzaak te vinden. Vaak gaan deze na een tijd vanzelf over. Voor deze klachten hoeft u niet naar het ziekenhuis.
Het merendeel van de rugklachten ontstaat door het niet meer functioneren van de tussenwervelschijf. We noemen dit instabiliteit. Een en ander is het gevolg van het verouderen van de tussenwervelschijf of discus en wordt dan een discopathie genoemd. Vooral zogenaamde statische belasting van de rug is niet goed meer mogelijk. De belangrijkste problemen zijn: pijn bij stilstaan, bij slenteren, bij huishoudelijke werkzaamheden zoals strijken en was ophangen. Maar ook lang op een plaats zitten wordt steeds moeilijker. Veel afwisseling en kortdurend zitten, doorlopen en staan lukken meestal het beste.
Veelvoorkomende klachten aan de nek en rug
- Misvorming van de wervelkolom (scoliose/kyfose);
- Zijwaartse verkromming van de wervelkolom (scoliose);
- Gebroken rug;
- Een nek- of rughernia;
- Lage rugpijn;
- Slijtage (artrose) van de rug;
- Vernauwing van het lendenwervelkanaal (kanaalstenose);
- Verschoven wervels (spondylolysis/ spondylolisthesis);
- Chronische lagerugpijn;
- Failed back surgery syndrome;
- Wervelkolomaandoeningen bij systeemziekten (onder andere reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew).