29 juni opent het Orthopedisch Centrum Zoetermeer (OC). Het grootste centrum voor orthopedische zorg in Nederland. En vooral ook: het meest patiëntgerichte. Twintig orthopeden van alle specialisaties werken er gezamenlijk aan de beste zorg voor het bewegingsapparaat: schouders, heupen, knieën en andere gewrichten. Directievoorzitter en medisch directeur van het OC en één van de orthopeden Rolf Bloem: “We geloven allemaal in dit concept en staan te popelen om van start te gaan!”
In het orthopedisch centrum werken orthopeden samen uit drie ziekenhuizen: het Reinier de Graaf Gasthuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis. Samen vormen ze één gemotiveerde vakgroep, vertelt orthopeed Hennie Verburg, nu nog werkzaam in het Reinier de Graaf: “We zijn zeer enthousiast over onze samenwerking. Met 20 orthopeden brengen we veel kennis en ideeën bij elkaar. Dat geeft energie!”
Kruisbestuiving en superspecialisatie
Verburg is enthousiast over de mogelijkheden voor kruisbestuiving: “We zijn met zeer ervaren orthopeden, jonge orthopeden én we bieden opleidingsplaatsen. Dat houdt je scherp en daagt je uit om na te blijven denken over de zorg die je verleent.” Het biedt ook ruimte voor overleg en verdere verdieping: superspecialisatie. “We gaan grotere aantallen operaties uitvoeren, waardoor de specialist en het team daaromheen er steeds beter in worden.”
Eigen onderzoek
Daarnaast krijgt het OC een eigen onderzoeksgroep, vult orthopeed Ruud de Ridder van het LangeLand Ziekenhuis aan: “We gaan onze eigen data verzamelen en analyseren. Aan de hand daarvan blijven we verbeteren en voeren we eigen onderzoeken uit.” Dat biedt ook ruimte voor onderzoek dat normaal gesproken niet financieel aantrekkelijk is. Bijvoorbeeld omdat er geen prothese mee gemoeid is. De Ridder: “We doen het echt voor onze patiënten.”
Patiënt staat centraal
De patiënt staat dus centraal. Maar wat merk je daarvan? De Ridder vervolgt: “We kijken naar de patiënt als mens. Heeft iemand last van een knie, dan kan dat aan die knie liggen, maar ook aan overgewicht of een slechte conditie. Door daaraan te werken, is een operatie lang niet altijd nodig. In het OC is de ruimte om daarnaar te kijken. Sámen met de patiënt. We willen de keuze maken waar je écht mee vooruit kan. Bij alles wat we doen vragen we ons af: is dit het beste voor deze patiënt?”
Geen ziekenhuisgevoel
Deze persoonlijke benadering komt ook terug in de opzet van het centrum, vertelt Joris van der Lugt, orthopeed bij het HagaZiekenhuis: “Hospitality, daar draait het om. Je wordt ontvangen in een atrium met daglicht en veel groen. Een fijne omgeving. Daaromheen zijn de verpleegafdelingen gesitueerd, die uitkijken op de fysiotherapie afdeling. Het nodigt uit tot bewegen, want juist dat is goed voor je na een operatie. En het ontbijt? Dat is een buffet waar je zelf van pakt. Heel anders dan in een ziekenhuis.”
De toekomst van zorg
Alle orthopeden zijn het erover eens dat het OC de toekomst is van de zorg in Nederland. Van der Lugt: “Een supergespecialiseerd behandelcentrum waar je nauw in contact staat met je patiënt. En de zekerheid hebt van een ziekenhuis ernaast. Als je bij ons binnenstapt, weet je dat je met een compleet pakket aan gepersonaliseerde zorg de deur uitloopt. Dat is het waard om een stukje voor te reizen.” Directievoorzitter Rolf Bloem is het daarmee eens: “Met het OC tillen we orthopedische zorg naar een hoger niveau, waarmee we regionaal en zelfs landelijk de beste zorg gaan verlenen. Dat is ons doel en daar zijn we ongelofelijk enthousiast over.”
