Binnen het RHOC speelt wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol. Om deze reden is het KWIK, Kenniscentrum voor Wetenschappelijk onderzoek Innovatie en Kwaliteit, in het leven geroepen. Het kenniscentrum draagt zorgt voor kwaliteit, wetenschap en innovatie. Naast de lopende onderzoeken worden er ook regelmatig nieuwe onderzoeken opgezet. Op dit moment is het kenniscentrum bezig met het opzetten van een onderzoek onder kinderen met heupdysplasie in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ).

Over het onderzoek
Bij heupdysplasie is de heupkom niet goed ontwikkeld. Bij stabiele gecentreerde heupdysplasie staat de heupkop goed in de kom, maar is de heupkom te ondiep. De meest gebruikte behandelmethode bij jonge kinderen met deze vorm van heupdysplasie is het dragen van
een spreidbroekje. Echter, deze behandelmethode kan op latere leeftijd nadelige gevolgen hebben, door het optreden van een mogelijk tekort in de bloedtoevoer naar het bovenbeenbot of afklemming van een zenuw. Het merendeel van de heupen van kinderen met deze aandoening ontwikkelt tijdens de groei vanzelf een normale stand, ook zonder spreidbroekje. In het onderzoek wordt daarom het dragen van een spreidbroekje vergeleken met actieve controle. Kinderen die meedoen aan het onderzoek krijgen 1 van de 2 behandelingen. Welke dat is, wordt bepaald door middel van loting.
Het onderzoek is opgezet door de afdeling Orthopedie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum plus (MUMC+) in samenwerking met het RHOC.
KWIK in het HagaMagazine
Het KWIK van het RHOC heeft onlangs een bijdrage geleverd aan de juni editie van het HagaMagazine van het HagaZiekenhuis. Voor meer informatie over het onderzoek en artikelen op het gebied van wetenschap, innovatie en opleiden kunt u het HagaMagazine hier lezen.