Search

Uw beweging is onze zorg

Dagboek bij een schouderprothese

Onderzoek in het kort

Procedure:
• Deelnemers krijgen de standaard zorg (de schouderoperatie naar inzicht van de orthopeed)

• Extra belasting (ten opzichte van standaard zorg):
• Deelnemers hoeven niet extra terug te komen
• Vragenlijsten: vóór de operatie, en 6 maanden en 1 jaar na de operatie (± 25-40 minuten per keer)
• Dagboek: eerste 8 weken elke dag (± 5 minuten)

Wat willen we onderzoeken?

Hoe het vroege herstel (tijdens de eerste acht weken) verloopt na het plaatsen van een schouderprothese. Met name hoe dat herstel precies verloopt van dag tot dag (wat betreft uw pijn), en van week tot week (wat betreft de functie van uw schouder en uw kwaliteit van leven).

Daarnaast willen we onderzoeken of het uitmaakt met welke verwachtingen patiënten de operatie ingaan; lijkt het beter te gaan wanneer de verwachtingen vooraf vooral haalbaar (realistisch) waren, of wanneer ze hoger waren?

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

We kunnen de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken voor een betere voorlichting aan de toekomstige patiënten.

We zullen na dit onderzoek een beter beeld hebben van welke hersteltrajecten er zijn, en bij hoeveel patiënten elk hersteltraject te zien is. Daarmee kunnen we nieuwe patiënten meer duidelijkheid en houvast geven over wat ze na de operatie kunnen verwachten. En dat kan weer helpen bij het nemen van een beslissing, of bij het verminderen van zenuwen voor de operatie.

De arts weet na dit onderzoek ook beter hoe hij of zij de verwachtingen moet bespreken met nieuwe patiënten. Hierdoor kunnen patiënten meer gemotiveerd worden en kunnen teleurstellingen na de operatie voorkomen of verminderd worden.

Hoeveel deelnemers zijn er nodig?

Het onderzoek is opgezet door het RHOC. In totaal zoeken we 200 deelnemers. Dat is veel; daarom werken ook het Alrijne ziekenhuis (locaties Leiden en Leiderdorp) en het Noordwest Ziekenhuis (locaties Alkmaar en Den Helder) mee aan dit onderzoek.

Wat houdt meedoen in?

Deelnemers krijgen op 3 momenten vragenlijsten: vóór de operatie, een half jaar na de operatie en een jaar na de operatie. Het kost tussen 25 en 40 minuten om deze vragenlijsten in te vullen. Dat kan gewoon op het gemak thuis, op een moment dat het goed uitkomt. De vragenlijsten sturen we het liefst digitaal, maar het kan ook per post.

De dag na de operatie krijgen deelnemers ook een dagboek mee. Tijdens de eerste acht weken kruisen ze hierin elke dag een paar antwoorden aan. Dat duurt ongeveer 3 tot 5 minuten per dag. Dit dagboek is altijd op papier, niet digitaal.

Contactpersonen

  • Onderzoek coördinator: Roos Bazuin
  • Onderzoeker: Brechtje Hesseling
  • Lokale hoofdonderzoeker: Max Hoelen, schouder orthopeed
  • Onderzoek@rhoc.nl
  • 079 – 206 55 95

Meer informatie

Engelse titel van het onderzoek:

‘The Shoulder Diary: a diary study on expectations and the early and late effects of shoulder arthroplasty’

Dit onderzoek is geregistreerd op www.trialregister.nl, onder nummer NL6639.

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.