Wat willen we onderzoeken?
Welke behandeling beter is na een botbreuk van de onderarm: gips of een spalk.
Een botbreuk van de onderarm zal in eerste instantie weer in de juiste stand worden gezet. Bot kan namelijk weer goed aan elkaar groeien. Maar om dat goed te laten gebeuren, moet het gebroken bot niet bewegen.
Hiervoor zijn nu twee gebruikelijke behandelingen: gips rondom uw pols en onderarm, of een spalk als steun. We weten nog niet zeker of deze twee gebruikelijke behandelingen even goed werken, of dat één behandeling beter is dan de andere.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Wanneer we weten of één van de twee behandelingen beter is dan de andere, kunnen we patiënten in de toekomst beter helpen.
Hoeveel deelnemers zijn er nodig?
Dit onderzoek is opgezet door het Erasmus MC in samenwerking met het Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp), HAGA ziekenhuis (Den Haag), Maasstad ziekenhuis (Rotterdam), MC Haaglanden (Den Haag), Reinier de Graaf Gasthuis (Delft), St. Antonius (Nieuwegein), Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam), Twee steden ziekenhuis (Tilburg) en IJsselland ziekenhuis (Capelle aan den IJssel). In totaal zijn er 610 deelnemers nodig.
Wat houdt meedoen in?
Deelnemers krijgen óf gips rondom de pols en onderarm, óf een spalk. Welke behandeling u krijgt, hangt af van het ziekenhuis waar u wordt behandeld. Vooraf is door de computer namelijk bepaald welk ziekenhuis welke behandeling zal geven. De behandeling in uw ziekenhuis zal dus voor alle proefpersonen van dit onderzoek hetzelfde zijn.
Deelnemers krijgen op 7 momenten vragenlijsten: 1 week, 2 weken, 6 weken, 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar na de start van de behandeling. De vragenlijsten duren ongeveer 15 minuten per keer.
Daarnaast wordt ook één keer de beweeglijkheid en kracht van uw onderarmen onderzocht, en worden er bij de eerste 3 bezoeken röntgenfoto’s gemaakt. De röntgenfoto’s zijn onderdeel van de standaardzorg: ze worden ook gemaakt als u niet meedoet aan het onderzoek.
Contactpersonen
- Onderzoek coördinator: Rianne Oomen
- Onderzoeker: Nina Mathijssen
- Lokale hoofdonderzoeker: Gerald Kraan, hand/pols orthopeed
- Onderzoek@rhoc.nl
- 079 – 206 55 95
Meer informatie
Volledige titel van het onderzoek:
‘Hoe kunnen we het beste een patiënt met een distale radius fractuur behandelen? Een cluster RCT’
Engelse titel van het onderzoek:
‘How should we treat a patient with a distal radius fracture after closed reduction? A cluster RCT’
Dit onderzoek is geregistreerd op www.trialregister.nl, onder nummer NL8311