Uw beweging is onze zorg

Een operatie of gips voor een gebroken pols: wat geeft een beter resultaat bij mensen die 65 jaar of ouder zijn? (DART studie)

Onderzoek in het kort

Procedure:
• Deelnemers worden ingedeeld in 2 groepen
• Groep 1 = gips om de pols
• Groep 2 = operatie
• Arts, onderzoeker en deelnemers hebben geen invloed op wie in groep 1 of in groep 2 komt

• Extra belasting (ten opzichte van standaard zorg):
• Deelnemers hoeven niet extra terug te komen
• Vragenlijsten: 1 week, 3 weken, 6 weken, 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden en 12 maanden na de breuk (±30 minuten per keer)

Wat willen we onderzoeken?

Wat de beste behandeling is van een gebroken pols waarbij de breuklijn door het gewricht loopt, bij patiënten van 65 jaar of ouder. Voor deze soort breuken worden nu verschillende soorten behandelingen gebruikt. De pols kan bijvoorbeeld geopereerd worden, of er kan gips om de pols worden gedaan. We weten nog niet goed genoeg of één van deze twee behandelingen beter is dan de andere, of dat ze allebei even goed werken.

In dit onderzoek kijken we onder andere naar de pijn en functie van de hand en pols, en naar alle kosten die gemaakt worden bij beide behandelingen.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

We proberen met dit onderzoek meer inzicht te krijgen in de beste behandeling van een gebroken pols. Bijvoorbeeld wanneer uit dit onderzoek komt dat beide behandelingen even goed werken, maar één van de twee veel goedkoper is. We kunnen dan in de toekomst kosten besparen. Maar als bijvoorbeeld blijkt dat één van de twee behandelingen veel beter werkt, weten we dat we in het vervolg beter die behandeling kunnen gebruiken.

Hoeveel deelnemers zijn er nodig?

Het onderzoek is opgezet door het OLVG (Amsterdam). In totaal zijn er 154 deelnemers nodig. Omdat dat erg veel is, en omdat het een belangrijke onderzoeksvraag is, doen er in totaal zo’n 18 ziekenhuizen in heel Nederland mee.

Wat houdt meedoen in?

Bij deelnemers wordt de gebroken pols óf geopereerd, óf met gips behandeld. De computer bepaalt welke manier het wordt; de dokter heeft hier geen invloed op. 

Deelnemers vullen 7 keer vragenlijsten in. Dit kost per keer ongeveer 30 minuten. Ook worden er röntgenfoto’s van de pols gemaakt. Deze röntgenfoto’s zijn standaard en worden ook gemaakt als u niet meedoet aan dit onderzoek. Tenslotte wordt op een aantal momenten gemeten hoe beweeglijk en sterk de pols is.

Contactpersonen

  • Onderzoek coördinator: Nicole de Esch
  • Onderzoeker: Nina Mathijssen
  • Lokale hoofdonderzoeker: Gerald Kraan, hand/pols orthopeed
  • Onderzoek@rhoc.nl
  • 079 – 206 55 95

Meer informatie

Volledige titel van het onderzoek:

‘De effectiviteit van chirurgie vergeleken met gipsbehandeling voor ouderen met een intra-articulaire distale radius fractuur. Een gerandomiseerd onderzoek.’

Engelse titel van het onderzoek:

‘The effectiveness of surgery versus casting for elderly patients with Displaced intra-Articular distal Radius fractures. A randomized controlled Trial’

Dit onderzoek is geregistreerd op www.trialregister.nl, onder nummer NL6201

https://dartstudie.nl/

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.