Uw beweging is onze zorg

Evaluatie postoperatief herstel na een Triathlon Tritanium totale knievervanging

Onderzoek in het kort

Procedure:
• Deelnemers krijgen de Triathlon Tritanium knieprothese

Extra belasting (ten opzicht van standaard zorg):
• Deelnemers komen 1 keer extra terug
• Vragenlijsten: vóór de operatie, en 6 weken, 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar en 5 jaar na de operatie (±20 minuten per keer)

Wat willen we onderzoeken?

Hoe het herstel in functie en kwaliteit van leven is bij patiënten die een nieuwe knie hebben gekregen, met de Triathlon Tritanium knieprothese.

De Triathlon Tritanium knieprothese is een ongecementeerde prothese. Dat betekent dat er geen cement wordt gebruikt om de nieuwe knie vast te zetten in het bot. De prothese wordt direct passend in het bot geplaatst. De buitenkant van de prothese heeft een open structuur, die vergelijkbaar is met de structuur van het bot. Daardoor kan nieuw aangemaakt bot ingroeien op het oppervlak van de prothese. 

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we bepalen of de Triathlon Tritanium prothese inderdaad de goede resultaten geeft die we verwachten. Daarnaast mogen in Nederland niet zomaar nieuw ontwikkelde protheses geplaatst worden. Omdat de Nederlandse Orthopedische Vereniging veiligheid en kwaliteit erg belangrijk vindt, mogen nieuwe protheses eerst alleen in wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. In het RHOC vinden we dat een goede aanpak. Op die manier helpen we namelijk de orthopedische zorg zo goed en zo veilig mogelijk te houden. 

Hoeveel deelnemers zijn er nodig?

Dit onderzoek is opgezet door het RHOC. In totaal zijn er 350 deelnemers nodig. Omdat dat erg veel is, doen er nog 2 andere ziekenhuizen mee. 

In het RHOC zullen 125 deelnemers meedoen. De andere deelnemers zullen in het Zuyderland ziekenhuis in Sittard en het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar meedoen. 

Wat houdt meedoen in?

Deelnemers krijgen de Triathlon Tritanium knieprothese in plaats van de gebruikelijke knieprothese, en na 6 maanden een extra controle. 

Daarnaast krijgen ze op verschillende momenten extra vragenlijsten om in te vullen: vóór de operatie, en 6 weken, 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar en 5 jaar na de operatie. Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 20 minuten.

Contactpersonen

  • Onderzoekscoördinator: Roos Bazuin, Rianne Oomen
  • Onderzoeker: Jantsje Pasma
  • Lokale hoofdonderzoeker: Joris van der Lugt, knie orthopeed
  • Onderzoek@rhoc.nl
  • 079 – 206 55 95

Meer informatie

Volledige titel van het onderzoek:

‘Een evaluatie in meerdere ziekenhuizen van postoperatief herstel na een Triathlon Tritanium totale knievervanging’

Engelse titel van het onderzoek: 

‘Triathlon Tritanium Tibia Registry – national multicentre surveillance register’

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.