Wat willen we onderzoeken?
Of de ‘Hip Outcome Score’ (HOS) vragenlijst goed weer kan geven hoeveel klachten patiënten hebben door een inklemming in hun heup (impingement klachten). En of de vragenlijst goed het verschil kan meten tussen voor en na de operatie.
In het buitenland wordt deze vragenlijst al langer gebruikt, vooral in de Engelse taal. Maar er is nog geen goede vertaling in het Nederlands gemaakt en getest.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Veel van de bestaande Nederlandstalige vragenlijsten zijn gemaakt voor artrose klachten van de heup. Dit wordt ook wel ‘slijtage’ genoemd. Deze klachten treden vaak op bij patiënten die ouder zijn dan patiënten die last hebben van inklemming van de heup.
Daardoor zijn de bestaande vragenlijsten niet altijd goed genoeg toegespitst op jongere heuppatiënten. Zij sporten bijvoorbeeld vaker intensief. De HOS vragenlijst zou beter kunnen aansluiten bij deze jongere en actievere groep patiënten.
Hoeveel deelnemers zijn er nodig?
Het onderzoek is inmiddels afgerond. Het is volledig opgezet en uitgevoerd in het Reinier de Graaf ziekenhuis, voordat het Reinier Haga Orthopedisch Centrum geopend werd. In totaal hebben er 135 deelnemers meegedaan.
Wat houdt meedoen in?
Deelnemers kregen twee keer vóór de operatie en 6 maanden na de operatie een set vragenlijsten om in te vullen.
Contactpersonen
Onderzoekscoördinator: Nicole de Esch
Onderzoeker: Brechtje Hesseling
onderzoek@rhoc.nl
079 -206 55 95
Meer informatie
Bent u benieuwd naar de eerste uitkomsten van dit onderzoek? Lees dan hier de resultatenbrief die we naar de deelnemers hebben gestuurd.
Volledige titel van het onderzoek:
‘Validatie en betrouwbaarheid van de Nederlandse patiënt-vragenlijst van de “Hip Outcome Score” bij patiënten met femoroacetabulaire impingement’
Engelse titel van het onderzoek:
‘Validation of the Dutch version of the Hip Outcome Score’