Uw beweging is onze zorg

Studie naar de behandeling van slijtage van de duimmuis met handtherapie

Onderzoek in het kort

Procedure:
• Deelnemers worden ingedeeld in 2 groepen
• Groep 1 = oefentherapie en spalkbehandeling
• Groep 2 = enkel spalkbehandeling
• Arts, onderzoeker en deelnemers hebben geen invloed op wie in welke groep komt

Extra belasting (ten opzichte van standaard zorg):
• Vragenlijsten tijdens het eerste bezoek, na 6 weken, 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar
• Extra terugkomen bij de handtherapeut: 6 maanden en 1 jaar na de start van het onderzoek
• Meten van kracht en soepelheid van de duim en hand tijdens de controles

Wat willen we onderzoeken?

Of het beter is om een spalk te krijgen én oefentherapie te volgen of om alleen een spalk te krijgen, bij patiënten met slijtage van de duimmuis. Dit zijn allebei gebruikelijke behandelingen bij slijtage van de duimmuis. We weten alleen nog niet of één van de twee behandelingen beter is.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Mensen met slijtage van het duimmuisgewricht krijgen meestal eerst een handtherapie behandeling aangeboden. Die bestaat uit een spalk, en soms wordt dat aangevuld met oefentherapie. Er is echter veel verschil in de behandeling die wordt gegeven. Zo krijgt niet iedereen naast een spalk ook oefentherapie. Daarnaast is de optimale invulling van de oefentherapie nog niet bekend. Met dit onderzoek willen we meer duidelijkheid krijgen in welke behandeling het beste werkt.

Hoeveel deelnemers zijn er nodig?

Dit onderzoek is opgezet door het Erasmus MC in Rotterdam. Voor dit onderzoek zijn 532 deelnemers uit Nederland nodig. Omdat dit erg veel is, wordt dit onderzoek gedaan door artsen, therapeuten en onderzoekers in verschillende behandelcentra voor hand- en polsaandoeningen.

Wat houdt meedoen in?

Deelnemers krijgen óf oefentherapie met een spalk, óf enkel behandeling met een spalk. De computer bepaalt welke behandeling het wordt: de dokter heeft hier geen invloed op.

Daarnaast komen deelnemers 2 keer extra terug bij de handtherapeut: 6 maanden en 1 jaar na de start van het onderzoek. Bij de controles bij de handtherapeut worden metingen gedaan. Die metingen bestaan uit vragenlijsten en het meten van de kracht en soepelheid van de duim en hand.

Contactpersonen

  • Onderzoekscoördinator: Rianne Oomen
  • Onderzoeker: Nina Mathijssen
  • Lokale hoofdonderzoeker: Gerald Kraan, hand/pols orthopeed
  • onderzoek@rhoc.nl
  • 079 – 206 55 95

Meer informatie

Volledige titel van het onderzoek:

‘De duimartrose oefentherapie studie (THETA); een multicenter, gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek naar oefentherapie met een spalk vergeleken met alleen een spalk bij patiënten met artrose van de duimbasis.’

Engelse titel van het onderzoek:

‘The Thumb osteoarthritis Exercise TriAl (THETA); a multicenter, randomized controlled trial on exercise therapy with an orthosis compared to an orthosis alone in patients with thumb base osteoarthritis.’ 

Dit onderzoek is geregistreerd op www.trialregister.nl, onder nummer NL8394

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.