Een robot die helpt bij knie- en heupoperaties? Nee, dat is geen toekomstmuziek. In de Randstad is het Reinier Haga Orthopedisch Centrum de eerste die met een robotarm aan de slag gaat. Het is een voorproefje van wat ons te wachten staat in de toekomst!
“Met de robotarm Mako Smart Robotics van Stryker kunnen we veel preciezer werken”, legt Orthopedisch chirurg Hennie Verburg uit over de robotarm-technologie die helpt tijdens knie- en heupoperaties. Hij is samen met collega Ruud de Ridder uitgekozen om als eerste hiermee te werken. “Door eerst een CT-scan te maken, kunnen we zien hoe bijvoorbeeld de knie er precies uit ziet. Deze data zetten we over naar de robot, oftewel de computer. Welke maat prothese is nodig en hoe gaan we deze erin zetten? Tijdens de operatie kunnen we nog finetunen. De robot weet daardoor hoe hij de botten moet zagen, zodat de nieuwe prothese precies in de goede stand staat. Maar er moet altijd iemand bij zijn. De robot doet het samen met de orthopeed.” Verburg en De Ridder volgden een speciale cursus om de robotarm te kunnen besturen.
Nog beter product
Nu werken De Ridder en Verburg met, zoals ze dat zelf noemen, een ‘timmermansoog’. “En dat klopt ook vaak, maar niet altijd. De robot kijkt overal doorheen en heeft driedimensionaal zicht. Wij kijken tegen het bot aan, dus de robot ziet het beter. De bottenzaag maakt de ideale cuts die wij van tevoren hebben bepaald. We kunnen er niet eens mee uitschieten. Het apparaat stopt als het door het bot is, omdat het precies weet hoe dik het is”, aldus Verburg. De Ridder vult aan: “De kans op een net niet perfecte prothese wordt hierdoor kleiner. We kunnen een beter product leveren.”
“Het timmermansoog wordt vervangen door exacte data”
Verbeterslag
Eind november worden de eerste patiënten geopereerd met de robotarm. Alle gegevens van deze operaties worden opgeslagen en onderzocht. De Ridder: “Daar kunnen we van leren. We weten preciezer wat we doen en dat kunnen we ook controleren, dankzij onze wetenschapsgroep. Dat is voor ons een verbeterslag. De jongere generatie leert dan nóg beter met de robot werken. Het timmermansoog wordt vervangen door exacte data. Ik verwacht dat dit dé toekomst is en er over tien jaar overal in ziekenhuizen robots staan.”
Laagdrempelig
Sinds 1 juli werken de 20 orthopeden van de Reinier Haga Groep, het HagaZiekenhuis (Den Haag), Reinier de Graaf (Delft en Voorburg) en LangeLand Ziekenhuis (Zoetermeer) in het ultramoderne Orthopedisch Centrum samen in de gefuseerde vakgroep. “We komen elkaar vaak tegen en werken nauw samen. In de backoffice hoor je vaak iemand vragen: Kijk eens even mee? Het is zeer laagdrempelig. Het is een uniek concept, vandaar dat de robot hier komt.”
