Uw beweging, is onze zorg

Schouder

De schouder vormt de verbinding tussen de bovenarm en het lichaam en bestaat uit vier onderdelen: de schouder, de bovenarm, het schoudergewricht en de schouderspieren en –pezen. Het schoudergewricht is een bijzonder gewricht. Het laat namelijk een draaiing van 360 graden toe, waardoor het gevoelig is voor schade en problemen. Het gewricht kent echter weinig stabiliteit, zodat veel afhankelijk is van omliggende bandjes, spieren en pezen, om het gewricht in de kom te houden.

Schouderklachten en schouderpijn

Schouderklachten en schouderpijn behoren tot één van de mogelijke gevolgen. Een ontsteking of een kalkafzetting in de schouder kunnen erg pijnlijk zijn. Vaak zijn deze problemen met rust of een spuitje (injectie) te verhelpen. Bij een gescheurde pees (rotator cuff ruptuur) of een versleten AC-gewricht is soms een operatie nodig.

Deze klachten komen echter vaak langzaam op, bijvoorbeeld als gevolg van een probleem van de pezen of de slijmbeurs. Veel schouderklachten worden veroorzaakt door instabiliteit, een schouder die gedeeltelijk of geheel uit de kom is, inklemmingen, een peesscheur (van de spier), een frozen shoulder (vastzitten in de schouder) of schouderslijtage, zowel tussen kop en kom als tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder. Leeftijd speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van schouder- en armklachten. Op jonge leeftijd ontstaan deze klachten vaak als gevolg van sportbeoefening.

Als u klachten krijgt aan de schouder, kunt u niet meer gemakkelijk bewegen en heeft u last van pijn. Aan de meeste schouderklachten is iets te doen.

Veelvoorkomende klachten aan de schouder

  • Schouder instabiliteit
  • Peesscheur (cuff ruptuur)
  • Inklemming (impingement)
  • Schouderslijtage (artrose)
  • Labrumscheur
  • Stijve schouder (frozen shoulder)
  • Irritatie aan AC gewricht
  • Kalkafzetting Schouder

Schouderspecialisten van het RHOC

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.