In het Juliana Kinderziekenhuis doen de kinderorthopeden van het Orthopedisch Centrum al mee aan de TRAM studie. Binnenkort start dit onderzoek ook in het RHOC. Het onderzoek is door het MUMC+ (Maastricht University Medisch Centrum plus) in samenwerking met het RHOC opgezet. Ook in andere ziekenhuizen in Nederland doen kinderorthopeden mee.
Bekijk onderstaande video voor een korte uitleg over de TRAM-studie.
In de TRAM studie worden twee verschillende behandelmethoden voor kinderen met heupdysplasie vergeleken. In de huidige standaardzorg krijgen kinderen met een stabiele gecentreerde heupdysplasie meestal een spreidbroekje. Het merendeel van de kinderen met deze vorm van heupdysplasie ontwikkelt tijdens de groei vanzelf een normale stand, ook zonder spreidbroekje. Omdat een spreidbroekje soms op latere leeftijd ook nadelige gevolgen kan hebben, vergelijken we in de TRAM studie daarom ‘actieve controle’ (het goed in de gaten houden van de ontwikkeling van de heup) met het dragen van een spreidbroekje.
Kinderen die meedoen aan het onderzoek krijgen één van de twee behandelingen: de computer bepaalt per kind welke behandeling dat is. Bekijk de website van de TRAM studie.