Uw beweging, is onze zorg

Voet & enkel

De voet is een ingewikkeld lichaamsdeel. Het bestaat uit 28 verschillende botten, 33 gewrichten, 107 ‘ligamenten’ en 19 spieren en pezen. De voet bestaat uit de voetwortel, de middenvoet en de tenen.  Alle onderdelen samen zorgen ervoor dat de voet kan bewegen. De middenvoet en de tenen geven voornamelijk steun. Om het hele lichaam te kunnen dragen, moeten de voeten een stevige structuur hebben. Deze stevigheid en kracht worden verzorgd door bindweefselbanden en de spieren. De middenvoet en de tenen hebben vooral een steunende functie.

De voet zorgt voor stabiliteit en schokdemping. Wanneer u bijvoorbeeld hard loopt, vangen uw voeten per stap ongeveer drie maal uw lichaamsgewicht op. Dit wordt mogelijk gemaakt door de complexe bouw van de voet. De voet bestaat uit beenderen, gewrichten, gewrichtsbanden, spieren en pezen.

Het enkelgewricht bestaat uit 3 bot-delen: het kuitbeen, het scheenbeen en het sprongbeen. Om de enkel ligt een gewrichtskapsel. Buiten dit gewrichtskapsel heeft de enkel gewrichtsbanden en pezen die voor stabiliteit van de enkel zorgen. Elk botdeel is bekleed met een laag kraakbeen dat zorgt voor het glad en soepel bewegen van het gewricht.

Voet- & enkelklachten

Veel voorkomende oorzaken van voet- en enkelklachten zijn verkeerd schoeisel, overbelasting (door bijvoorbeeld hardlopen of een verkeerde houding), een ongeluk of een val. Er bestaan verschillende voetproblemen, bijvoorbeeld een hamerteen of platvoet, maar ook een neurologische aandoening kan een loopstoornis tot gevolg hebben.

Onze voetspecialisten voeren verschillende behandelingen uit. Het is niet altijd meteen duidelijk waar de pijn vandaan komt. Dan moet dat eerst worden onderzocht. In een aantal gevallen kan het probleem tijdens het onderzoek meteen worden verholpen. Soms is een andere operatie, een injectie of een andere behandeling nodig.

Natuurlijk loopt, rent of staat u het liefst pijnvrij. Toch kan het gebeuren dat er iets mis is in uw voet of enkel. Dan kunt u terecht bij de voetspecialisten van ons Orthopedisch Centrum.

Veelvoorkomende klachten aan de voet en enkel

  • Gescheurde achillespees;
  • Klachten als gevolg van een scheve grote teen;
  • Slijmbeursontsteking achillespees;
  • Gebroken enkel;
  • Hielspoor;
  • Peesontsteking.

Voet & enkelspecialisten van het RHOC

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.