Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over de wetenschappelijke onderzoeken. Klik op de vraag om het antwoord te zien.
Waarom ben ik gevraagd om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek?
U bent gevraagd om mee te doen aan een onderzoek, omdat u aan de inclusiecriteria voor dat onderzoek voldoet.
Elk wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd bij een specifieke groep patiënten. Bijvoorbeeld patiënten die een nieuwe heup krijgen. Patiënten worden pas benaderd wanneer ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden noemen we inclusiecriteria.
De inclusiecriteria gaan vaak over zaken als leeftijd, reden voor de operatie, andere aandoeningen, enzovoorts. Ze zorgen ervoor dat de deelnemers goed met elkaar te vergelijken zijn. Op die manier kunnen we de resultaten van het onderzoek extra nauwkeurig berekenen.
Bij de meeste onderzoeken vragen we aan iedereen die aan de inclusiecriteria voldoet of ze mee willen doen met het onderzoek. Er worden dus niet zomaar lukraak een paar patiënten uitgezocht om te benaderen voor deelname.
Moet ik verplicht meedoen met wetenschappelijk onderzoek?
Nee, als we u voor een onderzoek vragen bent u niet verplicht om mee te doen. Deelname is altijd vrijwillig. U bepaalt zelf of u wel of niet mee wil doen, nadat u voldoende informatie en bedenktijd hebt gekregen. Ook krijgt u altijd de gelegenheid om vragen te stellen.
Als u liever niet mee wil doen, heeft dit geen nadelige gevolgen voor u. Het beïnvloedt de relatie met de arts niet. Ook wordt een eventuele geplande operatie niet naar achteren geschoven.
Word ik eerder geopereerd als ik meedoe met het onderzoek?
Nee, uw operatiedatum wordt niet beïnvloed door deelname aan het onderzoek. We vinden het belangrijk dat u volledig vrijwillig meedoet aan het onderzoek. We noemen dat ‘vrije toestemming’.
Wanneer we uw operatie zouden vervroegen als u meedoet, wordt meedoen aantrekkelijker. Niet meedoen wordt minder aantrekkelijk. Het is dan geen vrije toestemming meer.
Moet ik handig zijn met de computer om mee te doen met het onderzoek?
Nee, dat hoeft niet. Als er vragenlijsten bij het onderzoek horen, sturen we die wel het liefst per mail op. Zo kunnen ze niet kwijtraken in de post.
Dat gaat zo:
- U krijgt een e-mail waarin we uitleggen waarom u de vragenlijsten krijgt. In deze e-mail staat een link
- U klikt op de link, en komt dan meteen in de vragenlijst terecht
- U klik uw antwoorden aan
- Wanneer u alles heeft ingevuld, wordt de vragenlijst automatisch naar ons teruggestuurd. U hoeft dus niets op te slaan, uit te printen of naar ons terug te mailen
Komt u er toch niet uit? Dan mag u ons altijd bellen op 079 – 206 5595 of mailen op onderzoek@rhoc.nl.
Heeft u geen computer? Dan sturen we u de vragenlijsten wel per post.
Wanneer moet ik beslissen of ik mee wil doen? Hoe gaat dat in zijn werk?
Hoeveel bedenktijd u heeft, verschilt per onderzoek. We volgen in ieder geval de volgende stappen:
- U krijgt de eerste informatie over het onderzoek. Vaak krijgt u deze informatie op papier mee of thuisgestuurd. Soms wordt u eerst gebeld door de onderzoekscoördinator of onderzoeker. Hij of zij legt dan kort uit waar het onderzoek over gaat, en stuurt u daarna de informatie op.
- U krijgt ook een afspraak met de onderzoekscoördinator of onderzoeker, of u wordt teruggebeld. Het onderzoek wordt dan nogmaals besproken. Ook kunt u dan uw vragen stellen.
- Als u besluit om mee te doen, vragen we u om het toestemmingsformulier te ondertekenen. Nadat de onderzoekscoördinator of onderzoeker het formulier ook heeft ondertekend, krijgt u een kopie mee voor uw eigen administratie.
Als u besluit om niet mee te doen, noteren we dit. U wordt dan verder behandeld volgens de standaardzorg.
Meestal heeft u meerdere dagen bedenktijd, vaak meer dan een week. Bij een enkel onderzoek is het belangrijk om eerder te beslissen. Bijvoorbeeld wanneer de eerste handeling of vragenlijst van het onderzoek meteen bij uw huidige afspraak wordt gedaan. Of wanneer het om een aandoening gaat waarbij de arts snel wil gaan behandelen.
Maar ook dan heeft u altijd het recht om vragen te stellen. En ook dan mag u zelf weten of u wel of niet mee wil doen.
Bij wie kan ik terecht als ik nog vragen heb?
Uw eerste contactpersoon is de onderzoekscoördinator die bij het betreffende onderzoek hoort. De gegevens kunt u in de informatiebrief vinden.
De onderzoekscoördinator weet erg veel van het onderzoek af en kan daarom de meeste vragen beantwoorden. Ook kan hij of zij overleggen met de arts.
Is het veilig om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek?
Hoe ingrijpend meedoen is, verschilt per onderzoek. In de informatiebrief kunt u lezen wat mogelijke voordelen en risico’s zijn van meedoen aan het onderzoek waarvoor u bent gevraagd.
Voordat we met een onderzoek beginnen, sturen we het eerst naar de medisch ethische toetsingscommissie (METC). De METC bekijkt of het onderzoek door hen getoetst moet worden.
Bij die toetsing wordt o.a. gekeken of de veiligheid van deelnemers goed genoeg bewaakt wordt. Ook kijken ze goed naar de informatiebrief van het onderzoek. Die wordt alleen goedgekeurd als de METC vindt dat de informatie over veiligheid en eventuele risico’s duidelijk genoeg is omschreven.
Onderzoek dat niet ingrijpend is, hoeft niet door de METC getoetst te worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderzoek waarbij alleen extra vragenlijsten ingevuld hoeven te worden. Deze onderzoeken brengen geen extra risico’s met zich mee. Maar ook deze onderzoeken sturen we altijd naar de METC. Zij bepalen dan of het inderdaad niet getoetst hoeft te worden.
Waarom moet ik soms extra terugkomen voor het onderzoek?
Veel van de metingen voor wetenschappelijk onderzoek kunnen we doen tijdens of na een standaardcontrole. Bijvoorbeeld wanneer iemand 6 weken na de operatie terug moet komen bij de dokter.
Maar soms willen we het herstel uitgebreider onderzoeken om goed te begrijpen wat er gebeurt. We willen deelnemers dan vaker terugzien. Omdat er op die extra momenten geen standaardcontrole bij de dokter is, vragen we u soms om extra terug te komen.
Moet ik betalen / krijg ik geld voor het onderzoek?
Nee. U hoeft niet te betalen om mee te doen aan het onderzoek. Ook krijgt u geen vergoeding voor meedoen.
Wanneer u extra terug moet komen voor het onderzoek, kunt u voor dat bezoek wel een parkeerkaart en/of reiskostenvergoeding krijgen.
Bij een standaardcontrole kunnen we u geen parkeerkaart en/of reiskostenvergoeding geven. Ook niet als er bij die afspraak wel handelingen voor het wetenschappelijk onderzoek gebeuren.
Als u niet mee zou hebben gedaan met het onderzoek, zou u op dat moment immers ook naar het RHOC zijn gekomen voor de standaardcontrole.
Mag ik eerder stoppen met het onderzoek?
U heeft altijd het recht om eerder te stoppen met het onderzoek. De gegevens die tot dan toe voor het onderzoek verzameld zijn, zullen wel gebruikt worden.
Voor het onderzoek is het wel belangrijk dat zoveel mogelijk deelnemers het onderzoek helemaal afmaken. Als er teveel deelnemers af zouden haken, zijn de resultaten namelijk niet meer nauwkeurig genoeg te berekenen. Daarom informeren we u voorafgaand aan het onderzoek uitgebreid, zodat u weet hoe lang het onderzoek duurt voordat u kiest om wel of niet mee te doen.
Waarom bepaalt de computer welke behandeling ik krijg? (niet op elk onderzoek van toepassing)
In sommige onderzoeken bestuderen we het effect van twee of meer verschillende behandelingen. Bijvoorbeeld het effect van een nieuwe behandeling, vergeleken met de behandeling die we standaard bij die klacht doen.
Door de computer te laten bepalen welke behandeling u krijgt, wordt die keuze niet meer beïnvloed door de voorkeur van de arts en van uzelf. Op die manier lijken de deelnemers die de nieuwe behandeling krijgen zoveel mogelijk op de deelnemers die de standaardbehandeling krijgen. Zo kunnen we het best berekenen wat het echte effect van de nieuwe behandeling is.
Waarom mag ik niet weten in welke groep ik terecht ben gekomen? (niet op elk onderzoek van toepassing)
Bij sommige onderzoeken mag u niet weten in welke groep u terecht bent gekomen; dus welke behandeling u precies krijgt. We noemen dat ‘geblindeerd onderzoek’. Soms mag ook de dokter of de onderzoekscoördinator / onderzoeker niet weten in welke groep u terecht bent gekomen.
Op deze manier kunnen de metingen of vragenlijsten niet (onbewust) worden beïnvloed door gedachten over de behandeling.
Bijvoorbeeld doordat u teleurgesteld bent omdat u de ene behandeling heeft gekregen, terwijl u liever de andere behandeling zou hebben gekregen. Of omdat de arts (onbewust) verwacht dat de ene behandeling beter zal werken dan de andere behandeling.
Als u en de arts niet weten welke behandeling u heeft gekregen, kunnen die gedachten de uitkomsten van het onderzoek dus niet beïnvloeden.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Algemene informatie over hoe we in het RHOC omgaan met uw gegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Voor wetenschappelijk onderzoek worden de resultaten van de metingen en de vragenlijsten opgeslagen in een database. In de database wordt voor elke deelnemer een code gebruikt; er worden geen identificeerbare gegevens in de databases opgeslagen. De databases voldoen aan alle wettelijke eisen voor het omgaan met vertrouwelijke gegevens.
De koppeling van uw persoonsgegevens aan de code wordt in een beveiligd bestand opgeslagen. Alleen het onderzoeksteam kan hierbij. In rapporten over het onderzoek zullen nooit uw identificeerbare gegevens gebruikt worden.
Wanneer is het onderzoek afgelopen? Wat gebeurt er dan?
Voor u is het onderzoek afgelopen wanneer de laatste meting is gedaan, of de laatste vragenlijst is ingevuld. Wanneer die laatste meting is, verschilt per onderzoek. In de informatiebrief van het onderzoek kunt u lezen hoe lang het onderzoek duurt.
Het totale onderzoek is afgelopen wanneer de laatste deelnemer de laatste meting of laatste vragenlijst heeft gehad.
Daarna gaan we de resultaten van het onderzoek analyseren. Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn, krijgen deelnemers daarover bericht. Ook zullen we een samenvatting op de website plaatsen.
Moet ik mijn verzekering over het onderzoek inlichten?
Nee, u hoeft uw verzekering niet in te lichten wanneer u mee gaat doen aan één van onze onderzoeken.