Uw beweging is onze zorg

Heup & bovenbeen

Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het bekken en het bovenbeen en bestaat uit de kop van het dijbeen en de heupkom, welke onderdeel is van het bekken. Het heupgewricht vormt op deze manier een kogelgewricht en maakt het bovenbeen zodoende goed bewegelijk in alle richtingen. Bij het lopen en bewegen glijdt de bolvormige kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dit is mogelijk, doordat de kop en de kom bekleed zijn met een laag kraakbeen. Kraakbeen is een glad en verend weefsel. Bij de ouder worden, wordt de laag kraakbeen dunner. Men spreekt dan van slijtage.

Samen met het gewrichtsvocht zorgt dit ervoor dat het heupgewricht met weinig wrijving kan bewegen en vangt het de schokken op tijdens het lopen. Daarnaast bestaat het heupgewricht uit een ring van bindweefsel rondom de heupkom wat zorgt voor een betere drukverdeling en stabiliteit van de heupkop in de kom.

Heupklachten

Pijn in de heup komt veel voor. Het heupgewricht is een kogelgewricht met een dragende functie. Heuppijnklachten uiten zich hoofdzakelijk in de lies, aan de buitenzijde van het bovenbeen en de pijn kan uitstralen via het bovenbeen naar de knie.

Slijtage (artrose), is in het algemeen de hoofdoorzaak van heupklachten. Op jongere leeftijd kunnen vormafwijkingen van de heup of traumatisch letsel de oorzaak van heupklachten zijn.

De meest voorkomende klacht bij slijtage van het heupgewricht is pijn. De pijn wordt gevoeld in de lies, in de bilstreek en trekt soms door naar het bovenbeen tot in de knie. Verder wordt het gewricht steeds stijver. Vaak is sprake van ‘startpijn’, ‘ochtendstijfheid’ (stijfheid bij het opstaan), moeilijk kunnen lopen, bukken en traplopen. Als de slijtage zich voortzet, nemen de klachten toe (o.a. kan dan ook nachtelijke pijn en pijn in rust ontstaan). Medicijnen en fysiotherapie helpen dan vaak niet meer. Een nieuwe heup is dan de enige oplossing. Pijn is vaak de voornaamste reden om operatief in te grijpen. Omdat een prothese geen onbeperkte levensduur heeft, wordt de operatie bij jongere patiënten zo lang mogelijk uitgesteld.

Als een heup versleten is, kost lopen en bewegen steeds meer moeite. Een kunstheup is dan vaak een goede oplossing. In ons Orthopedisch Centrum voeren we verschillende behandelingen uit. Onze orthopeden zijn gespecialiseerd in het plaatsen van een heupprothese via de ‘voorste benadering’. Hierbij wordt de heup via de voorzijde van het gewricht geopend in plaats van via de achterzijde. Door deze methode ontstaat minder schade aan de spieren. Ook heeft u minder pijn. Hierdoor bent u weer snel op de been.

Veelvoorkomende klachten aan de heup

  • Slijtage (artrose);
  • Botbreuk;
  • Aangeboren heupafwijking: heupdysplasie of heupontwrichting (heupluxatie);
  • Heupontwrichting (heupluxatie);
  • Klikkende heup (coxa saltans);
  • Osteoporose (botontkalking);
  • Heupslijtage (prothese).

Video’s heupoperatie

Heupspecialisten van het RHOC

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Aandachtsgebieden

BIG-nummer

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.