Search

Uw beweging is onze zorg

Jeroen van Egmond gepromoveerd

Jeroen van Egmond heeft op 18 oktober in het Erasmus Medisch Centrum zijn proefschrift ‘Optimizing fast-track protocols for primary total knee arthroplasty’ verdedigd en hiermee zijn promotieonderzoek afgerond.

Een totale knieprothese is een frequent uitgevoerde operatie bij knieslijtage. De opnameduur na deze operatie is in de afgelopen jaren afgenomen van enkele weken naar enkele dagen en zelfs een totale knieprothese in dagbehandeling is in sommige gevallen mogelijk. Dit komt voornamelijk door de invoering van fast-track protocollen. Deze kunnen echter nog verder worden verbeterd, dit was dan ook het doel van het proefschrift. De onderzoeken zijn uitgevoerd in het Reinier de Graaf ziekenhuis en in het Reinier Haga Orthopedisch Centrum.

In deel 1 van het proefschrift zijn de ervaringen na een korte opname uitgezocht. In deel 2 zijn verschillende herstel trajecten na een totale knieprothese geïdentificeerd. In deel 3 is onderzocht hoe fast-track nog verder kan worden verbeterd; de dosering van de ruggenprik kan worden verlaagd, hogere dosering van corticosteroïden heeft geen effect op de opname duur en tot slot leidt het geven van een koolhydraat verreikte drank voor de operatie tot minder orthostatische hypotensie na de operatie. Met deze uitkomsten kan fast-track verder worden verbeterd.

Jeroen over het traject van zijn proefschrift: ‘’Het voltooien van alle onderzoeken en het proefschrift was teamwork. Graag wil ik iedereen bedanken die mij heeft geholpen bij de verschillende onderzoeken. In het bijzonder Nina Mathijssen, Hennie Verburg en collega’s Nicole de Esch, Roos Bazuin, Rianne Oomen, Brechtje Hesseling van het KWIK (Kenniscentrum wetenschap, innovatie en kwaliteit) voor de ondersteuning en hulp.’’

Bekijk het proefschrift ‘Optimizing fast-track protocols for primary total knee arthroplasty’

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.