Zoek

Uw beweging is onze zorg

Na een nieuwe knie is een nieuwe heup een eitje

Florus Wijsenbeek (73) werd in 1971 operatief verlost van zijn pijnlijke meniscus. Dat betekende een ziekenhuisopname van twee weken. De meniscus kreeg hij in een zakje mee naar huis. Omdat dezelfde knie steeds pijnlijker werd en Florus slechter ging lopen, kreeg hij in 2016 een nieuwe knie in het HagaZiekenhuis.

Florus Wijsenbeek: “In 2016 zei een vriendin tegen me dat ik slechter ging lopen. Zij kende orthopeed Joris van der Lugt. Zo ben ik hier terechtgekomen. Vóór de zomer van 2016 had ik mijn eerste afspraak en op 27 september ben ik al geopereerd. Dat was heel erg prettig, want in januari zou ik op reis gaan naar Zuid-Afrika en wilde ik voldoende hersteld zijn. Wel bleek dat ik mijn heup aan de andere kant te veel had belast om mijn knie te ontzien. Dus moest ik nadien ook een nieuwe heup. Die operatie vond plaats in juni 2017.”

De hoogste tijd

Beide keren werd hij geopereerd door dokter Van der Lugt. “Je krijgt een ruggenprik en een roesje, waardoor je van de operatie niets meekrijgt. Wat wel van belang is, is dat je in de verkoeverkamer comfortabel gaat liggen voordat de ruggenprik inwerkt. Nadien kun je je niet meer bewegen, en als je dan niet lekker ligt, is dat niet prettig. Van de operatie zelf voel je niks omdat je onder zeil bent. Hoewel ze me tijdens mijn heupoperatie wakker hebben gemaakt omdat ik zo onrustig was. Toen heb ik maar een paar moppen verteld.

Na mijn knieoperatie vertelde dokter van der Lugt dat het de hoogste tijd was geweest voor een knieprothese; bot schuurde tegen bot. Ze hebben een stukje van mijn scheenbeen afgehaald om de prothese te kunnen plaatsen. Dat bot hebben ze vermalen en weer teruggestopt in mijn knie om het daar ontstane gat te vullen. Echt knap dat ze dat kunnen!”

Eitje

“Wat me erg is meegevallen, is hoe snel je weer op je benen staat. Een paar uur na de operatie stond er al een fysiotherapeut aan mijn bed om te kijken of ik alweer kon staan. En staan deed ik, in haar armen in mijn operatiehemd! Na de operatie heb je wel een paar dagen fors pijn. Bij de heupoperatie was dat veel minder het geval. Als je eerst een nieuwe knie hebt gehad, is een nieuwe heup een eitje!”

Oefeningen

Inmiddels loopt Florus weer “als een kievit”. “Na de knieoperatie moest ik veel oefeningen doen. Dat was bij die nieuwe heup niet nodig. Het is wel verstandig om al voor de operatie te zorgen dat je soepel en in beweging bent, dat helpt om sneller te herstellen. Al met al kan ik niet zeggen dat me iets is tegengevallen bij of na deze ingrepen. Ik heb alleen nog wel eens een pijnscheut als ik de knie zwaar belast, maar daar is mee te leven. Je kunt na deze operaties zó veel meer!”

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.