Search

Uw beweging is onze zorg

Terugblik Symposium Orthopedie

Na een positieve ontvangt op de eerste editie van het symposium Orthopedie voor huisartsen van 23 juni hebben we op 9 november ruim 90 fysiotherapeuten in het Reinier Haga Orthopedisch Centrum mogen verwelkomen. Dit keer was het de beurt aan de fysiotherapeuten om kennis te maken met het RHOC.

De avond begon met een lopend buffet waarbij de fysiotherapeuten de gelegenheid kregen om kennis te maken met de orthopedisch chirurgen. Het symposium werd geopend door

Dr. Bloembergen met een presentatie over het ontstaan van het Orthopedisch Centrum en de visie van het Orthopedisch Centrum op de orthopedie. Het Orthopedisch Centrum kenmerkt zich door een holistische benadering van de patiënt, focus op leefstijl, thema’s als netwerkzorg en preventie. De fysiotherapeuten werden meegenomen in de moderne visie op de orthopedische zorg met aandacht voor mens en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Na het eerste gedeelte van het plenair programma kregen de fysiotherapeuten de gelegenheid om nascholing te volgen tijdens deelsessies. De deelsessies werden verzorgd door de orthopedisch specialisten. Deelnemers kregen bij aanmelding de keus om de kiezen tussen de deelsessies ‘Samen de schouders eronder’, ‘Totale Knie Prothese versus Unicompartimentele Knie Prothese’ en ‘Young Adult Hip’. Naast het volgen van twee deelsessies hebben alle deelnemers de ‘patient journey’ door het RHOC ervaren middels een rondleiding in de kliniek, dagbehandeling en op de OK.

Het plenaire deel werd na de deelsessies hervat met een presentatie van Brechtje Hesseling, onderzoeker van het Kenniscentrum voor Wetenschappelijk onderzoek Innovatie en Kwaliteit (KWIK) van het RHOC. Zij nam de deelnemers van het symposium mee in drie wetenschappelijke studies waarbij de fysiotherapeuten van het RHOC bij opzet en uitvoering betrokken zijn. Er werden resultaten gedeeld van een afgerond onderzoek, de opzet en voortgang van een huidige studie en de overwegingen voor de opzet van een toekomstige studie.

Na afloop van het inhoudelijke programma kregen deelnemers de gelegenheid tot het stellen van vragen tijdens de netwerkborrel. Tijdens de netwerkborrel stond de vraag ‘Hoe kunnen we de samenwerking tussen het RHOC en de fysiotherapeuten verbeteren?’ centraal. Het programma van het symposium is mede samengesteld door fysiotherapeuten Erika de Heer en Tim Könings uit Zoetermeer.

In het voorjaar van 2023 organiseren we in het Orthopedisch Centrum wederom een nascholing voor de huisartsen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Meldt u zich dan via deze link aan voor de verwijzersnieuwsbrief van het RHOC.

Contact

Let op

U kunt alleen bij ons Orthopedisch Centrum terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of specialist.